شیر صنعتی یا ولو چیست؟
ولو (Valve) که به آن شیر یا شیرآلات گفته می شود، تجهیز مکانیکی است که در سیستم های لوله کشی (Piping) برای قطع و وصل کامل جریان و برای تنظیم (دما، فشار، جریان سیال و سطح مایعات) و ایمنی مورد استفاده قرار می گیرد.
فروش انواع ولو (شیرآلات صنعتی یا پایپینگ)
فروشنده انواع شیرآلات پایپینگ اعم از شیر توپی، شیر ایمنی، شیر یکطرفه، شیر دیافراگمی، شیر پروانه ای، شیر سماوری، شیر کروی شیر دروازه ای می باشد.
انواع تقسیم بندی شیرآلات
انواع شیرآلات بر اساس سایز
ولوها بر اساس سایز به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند:
- ولو سیستم اینچی (System Inch)
ولوهای سیستم اینچی معمولا بر اساس کلاس کاری (۱۵۰، ۳۰۰، ۶۰۰، ۹۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۵۰۰) PSI و فشار و حرارت (Pressure & Temperature Rating) بر اساس استاندارد ASME B16.34 ساخته می شوند. به اندازه اسمی ولو در سیستم اینچی NPS می گویند.
- ولو سیستم متریک Metric System (ISO ,DIN ,EN)
ولوهای سیستم متریک معمولا بر اساس PN: Pressure Number (bar) و فشار و حرارت بر اساس استاندارد EN1092-1: Pressure & Temperature Rating می باشد. به اندازه اسمی شیرآلات در سیستم متریک DN می گویند.
در استاندارد ASME B16.34 در جدول شماره ۲ مشخص شده است که هر متریال با توجه کلاس کاری می تواند چه فشاری را در رنج دمایی مختلف تحمل کند. فشار بیان شده در جدول شماره ۲ همان حداکثر فشار کاری مجاز (MAWP) متریال در دما مشخص شده می باشد.
جدول ارتباط بین کلاس شیرآلات با فشار اسمی
انواع شیرآلات از نظر اپراتوری
شیرآلات دستی (Manual Valve)
ولوهای دستی به ولوهایی گفته می شود که گشتاور مورد نیاز آن زیر ۵۰۰ NM باشد و توسط اپراتور و با دست، نیرو باز و بست آن تامین می شود. عملگر این ولوها به صورت اهرمی (شیر پروانه ای)، فلکه (شیر کشویی) و دسته (شیر گازی) می باشد و در سایزهای بالاتر از ۸ اینچ، اکثرا شیر با عملگر گیربکسی چرخدنده حلزونی یا پیچی منتهی به فلکه می باشد که توسط اپراتور قابل باز و بست می باشد.